Про перелік документів на шенген візу типу С

rabotnik-08Незважаючи на євроінтеграційний напрям  України, про спрощення візового режиму з ЄС нам говорити ще надто зарано… Так, ще з листопада  2014 року набрали чинності  зміни щодо переліку документів які подаються на отримання шенген візи.

Та замість спрощення цього переліку, – ми отримали його розширення, зокрема по відношенню:
–          до документів, що підтверджують мету подорожі;
–          до документів, що підтверджують наявність фінансових засобів для здійснення подорожі та повернення до України.
При цьому не має єдиного переліку документів, він варіюється в залежності від округу  подачі (додаткові вимоги передбачені Львівським, Вінницьким, Волинським, Київським округами) та залежить від типу отримуваної візи (туристична, шопінг, бізнес та ін), отже… Для отримання шенген візи окрім загальних документів (заповнена візова анкета, страховий поліс, український паспорт та закордонний паспорт з копіями, підтвердження реєстрації, фото,  заяви або ж запрошення), Ви маєте підготувати та подати до Консульства (візового центру) наступні  документи:
1.ВІДОМОСТІ про РОБОТУ
1.1.Якщо Ви найманий працівник у юридичній особі/у підприємця :  довідка з місця роботи, що містить наступну інформацію: дані заявника, дату прийняття на роботу (стажу праці), посаду, заробітну плату за останні шість місяців, а також: ім’я, прізвище та посаду особи, яка її видала і контактні дані організації (повна адреса та стаціонарний номер телефону компанії). Довідка повинна містити інформацію, що робоче місце на час поїздки зберігається;
1.1.2 Для Київського округу : якщо у підприємця не має печатки – в довідці з місця роботи зазначається інформація, що підприємство працює без печатки, та надаються копії реєстраційних документів;
1.1.3. Для Львівського округу ,якщо у  підприємця  не має печатки  необхідно додатково надати оригінал реєстраційних документів ФОП разом із витягом з банку, де буде відображено, що нарахування зарплати відбувається саме цим підприємцем;
1.1.4. Для Вінницького округу – додатково подається«Форма № 1ДФ», завірена печаткою Податкової;
1.2. Якщо Ви приватний підприємець ви подаєте :  оригінал та копія витягу з держ.реєстру або  останню податкову декларацію,  видану не пізніше ніж три місяці тому, що  завірена печаткою податкової;
1.2.1. Для Львівського округу додатково до оригіналів реєстраційних документів необхідно надати квитанції про оплату податку, як підтвердження діяльності підприємця;
1.3. Якщо Ви безробітний –  довідка з банку про наявність фінансових коштів з переліком операцій за останні 3 місяці та письмова декларація;
1.4. Якщо Ви пенсіонер – оригінал та копія пенсійного посвідчення і виписка з Пенсійного Фонду про нарахування пенсії за останні шість місяців;
Якщо Ви ВПЕРШЕ подаєте документи на візу– остання податкова декларація та  документи, що підтверджують право власності (на землю, будинок, автомобіль або в окремих випадках інше майно).
2. ДОКУМЕНТИ що ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ФІНАНСОВІ ЗАСОБИ
2.1. Довідка з банку про наявність фінансових коштів;
2.2. Виписка про рух коштів на рахунку за останні 3 місяці;
Якщо ж у вас не має власних фінансових засобів, то ви можете скористатись підтвердженням покриття витрат від спонсора, зокрема тоді подаються:
–          Лист про «спонсорство»;
–           Довідка з банку про залишок на рахунку;
–          Виписка про рух коштів за останні три місяці спонсора;
Спонсором може виступати родич першої лінії (необхідно надати документи, що підтверджують спорідненість). У випадку, якщо спонсором виступає третя особа, лист про спонсорство нотаріально завіряється для Луцького, Вінницького, Харківського, Одеського округу.
3. ПРОЖИВАННЯ може бути підтверджене одним з наведених документів:
3.1. Оригінал або факс підтвердження бронювання від готелю (з вказанними реквізитами готелю, даними осіб що проживатимуть);
або
3.2. Роздруковане підтвердження бронювання через інтернет ресурс booking.com;
3.2.1 Для Львівського округу додатково надається  виписка з банківського рахунку про оплату даного бронювання (завірена печаткою банку) та «скріншот» електронної пошти, на яку надійшло підтвердження;
3.2.2. Для Волинського округу достатньо – роздрукованого підтвердження бронювання через інтернет ресурс booking.com з вказанням реквізитів вашої кредитної карти та зобов′язанням здійснити платіж;
або
3.3. Гарантія приймаючої особи або приймаючого суб’єкту (юридична або фізична особа що запрошує);
3.4. Якщо Ви подорожуєте власним транспортним засобом: документ, що дає право керувати власним транспортним засобом та декларація.
              Готуючи пакет документів зверніть увагу:
– При заповнені анкети – дані приймаючої сторони повинні бути заповнені згідно листа-бронювання або ж листа підтвердження про проживання або ж запрошення;
– Термін дії страхового полісу має відповідати терміну вказаному в анкеті (якщо Ви просите візу на 2 роки то і поліс має бути на 2 роки,  наприклад на 95 днів,  термін дії з 01.05.2015 по 01.05.2017);
Бланки декларації можна скачати безпосередньо з сайту відповідного консульства Польщі;
Термін дії усіх довідок/виписок становить 1-ин місяць.